Het ISICEM 2025 congres in Brussel bracht zorgprofessionals samen om de nieuwste ontwikkelingen in de intensive care te ontdekken. Belangrijke thema's waren onder andere de rol van enterale voeding en gastro-intestinale disfunctie. Tijdens het Nestlé Health Science symposium bespraken Prof. Dr. Christian Stoppe, Prof. Dr. Jean-Louis Vincent en Prof. Dr. Elisabeth De Waele de impact van gastro-intestinale stoornissen op de IC-uitkomsten. Bekijk hier de opname van het symposium!
Eind maart vond het ISICEM 2025 congres plaats in Brussel, waar zorgprofessionals inzicht kregen over de meest recente, klinisch relevante ontwikkelingen op het gebied van onderzoek, therapie en management op de intensive care.
Het congres benadrukte recente metabolische studies en omvatte vier symposia die gericht waren op kunstmatige intelligentie. Tijdens het congres werden er verschillende presentaties gegeven over het belang van goede voeding op de IC, onder andere door de Leuvense onderzoeksgroep, Prof. Dr. Van Zanten en Prof. Dr. De Waele.
Op vrijdagmiddag, 21 maart, vond het Nestlé Health Science lunch symposium plaats waar Prof. Dr. Christian Stoppe, Prof. Dr. Jean-Louis Vincent en Prof. Dr. Elisabeth de Waele spraken over het thema "Unmasking the Silent Gut: Classifying Gastrointestinal Dysfunction and Its Impact on Outcomes in the ICU."
De hoogtepunten van het symposium:
Prof. Dr. Jean-Louis Vincent benadrukte de uitdagingen bij het meten van gastro-intestinale disfunctie en absorptie. Hij merkte op dat er een gebrek is aan classificatiesystemen voor GI-disfunctie en onderstreepte de noodzaak voor een beter begrip van het gebruik vasoactieve medicijnen.
De kritieke rol van enterale voeding in de intensieve zorg werd benadrukt, waarbij werd aangegeven dat de enige manier om de darm te testen en te stimuleren, is door enterale voeding toe te dienen.
Prof. Dr. Elisabeth De Waele sprak over het gebruik van aangepast gewicht voor energiebeoordeling in de intensieve zorg wanneer calorimetrie niet beschikbaar is, omdat extreme BMI’s de gastro-oesofageale reflux berekeningen beïnvloeden en lactaat alleen als voedingsmarker dient bij hypoxie.
Heeft u het symposium gemist en wilt u het graag alsnog beluisteren? Dan kan u hier de opname van het symposium terugkijken.
"Unmasking the Silent Gut: Classifying Gastrointestinal Dysfunction and Its Impact on Outcomes in the ICU." (61 minuten)
Don't miss the Nestlé Health Science symposiums during ESPGHAN!
From May 14-17, ESPGHAN will be held in Helsinki. ESPGHAN is a meeting aimed at improving the health of children with a focus on the gastrointestinal tract, liver, and nutrition. It promotes knowledge, disseminates scientific information, and offers education for professionals in pediatric gastroenterology, hepatology, and nutrition.
Don't miss the Nestlé Health Science symposiums during ESPGHAN!
From May 14-17, ESPGHAN will be held in Helsinki. ESPGHAN is a meeting aimed at improving the health of children with a focus on the gastrointestinal tract, liver, and nutrition. It promotes knowledge, disseminates scientific information, and offers education for professionals in pediatric gastroenterology, hepatology, and nutrition.
Nestlé Health Science will be present in Helsinki and will host symposiums and scientific lectures.
Making Informed Choices for the Nutritional Management of Infants with Cows milk allegy Thursday, May 15, 2025, 12:45 – 13:45, HALL 3 AB
Clinical & Nutritional Considerations for Enteral Feeding in Pediatric Patients with Gastrointestinal Impairment Friday, May 16, 2025, 08:00 – 09:00, HALL 3 AB
Empowering Parents for Shared Decision Making with their Healthcare Professional Introducing Pre-CoMiSS Friday, May 16, 2025, 10:45 – 11:15, Exhibition Hall
For those who cannot attend in person, please contact us and let us know that you are interesting in receiving the link to the recorded sessions.
In dit webinar, onder leiding van Professor Silvia Salvatore, werden de uitdagingen besproken bij het onderscheiden van de storing van de hersen-darm-as en koemelkallergie (KMA). Ontdek de belangrijkste inzichten en aanbevelingen van experts in het veld. Wilt u meer weten? Bekijk dan de volledige webinar terug!
Dit webinar was gericht op het verkennen van de uitdagingen en benaderingen voor het onderscheiden van de verstoring van de hersen-darm-as en koemelkallergie (KMA) in de klinische praktijk.
Belangrijkste resultaten:
De presentatie benadrukte het belang van het gebruik van de Cow's Milk Related Symptoms Score (CoMiSS) als een waardevol hulpmiddel voor het identificeren van symptomen die verband houden met KMA, wat kan helpen bij het verbeteren van de diagnostische nauwkeurigheid.
Er werd aangetoond dat de overlap van symptomen tussen de verstoring van de hersen-darm-as en KMA een significante uitdaging vormt voor zorgverleners, waardoor het essentieel is om een grondige anamnese en evaluatie uit te voeren.
De discussie benadrukte dat het begrijpen van de onderliggende mechanismen van beide aandoeningen cruciaal is voor effectieve behandelingsstrategieën, waaronder het gebruik van eliminatiediëten.
Er is behoefte aan verdere studies om de effectiviteit van de CoMiSS en andere diagnostische hulpmiddelen te bevestigen, maar de bevindingen ondersteunen eerdere literatuur over de waarde van een multidisciplinaire aanpak in de diagnose en behandeling.
Wil je meer weten over dit webinar? Bekijk dan de opname waarin de experts hun inzichten en aanbevelingen delen:
Dit webinar is tot stand gekomen in samenwerking met Nestlé Health Science en vooraanstaande experts op het gebied van pediatrische gastro-enterologie.
Benieuwd wat er tijdens ISICEM 2024 verteld werd over "Personalized Nutrition: Unveiling the latest insights"? Bekijk de opnames van het symposium hier!
In maart 2024 was het 44ste ISICEM (INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTENSIVE CARE & EMERGENCY MEDICINE) congres.
Op 20 maart was het Nestlé Health Science satelite symposium: "Personalized Nutrition: Unveiling the latest insights". Met Prof. Dr. Elisabeth De Waele als voorzitter, Prof. Dr. Arthur van Zanten en Prof. Dr. Pierre Singer als sprekers hebben zij hun kennis gedeeld met de vele aanwezige artsen vanuit de hele wereld. Prof. Dr. van Zanten sprak over: "Transitioning from 'One Size Fits all' to Endotyping in Critical Care Nutrition." Prof Dr. Singers behandelde het onderwerp: "Harnessing AI for Tailored Patient Care in Nutrition Therapy". Heeft u het gemist of wilt u het graag terugkijken? Bekijk hier de opnames (in het engels).
Maken de typen eiwitten en vetten in voeding een verschil? Bekijk hier een video met uitleg over de absorptie van kleine versus grote peptiden en leer meer over de voordelen van wei-eiwit en MCT. U zult zich misschien verbazen. Met de juiste voeding is er verbeterde tolerantie en absoptie, sneller herstel en betere kwaliteit van leven mogelijk!
Welke impact kan het omschakelen van een standaard polymere voeding naar een semi-elementaire, voeding op basis van 100% wei-eiwit en met een hoog MCT-percentage, hebben? Hoe werkt dit in het lichaam en welke voordelen zijn er voor patiënten die het al zwaar en mogelijk voedingsintolerantie hebben? Bekijk hier de video voor uitleg en de voordelen die Peptamen voeding kan bieden en beoordeel zelf.
Het zal u misschien verbazen, maar met de juiste medische voeding kunt u de tolerantie en absorptie van belangrijke voedingsstoffen verbeteren. Dit alles draagt bij aan een sneller herstel, minder gastro-intestinale klachten en een betere kwaliteit van leven!
Wil je meer weten over Peptamen? Bekijk dan ook de studies, die aantonen dat een semi-elementaire voeding een verbetering geeft van de gastro-intestinale klachten van de patiënt, op onze website.
Dit symposium is voor iedereen toegankelijk via livestream, luister dus ook vanuit huis mee naar de nieuwste inzichten op het gebied van ziekte-gerelateerde ondervoeding.
Op 17 oktober 2023 vond het Nestlé symposium 'Zo normaal mogelijk eten voor iedereen' plaats met ruim 200 deelnemers. Heeft u de presentatie van Kurt Boeykens over Sondevoeding op maat van de patiënt" gemist of wilt u in alle rust de presentatie nog eens terug kijken? Log dan in of meld u aan voor NConnect.
Op 17 oktober 2023 in Beveren vond het Nestlé symposium 'Zo normaal mogelijk eten voor iedereen' plaats. Tijdens deze dag gaf Kurt Boeykens een presentatie over 'Sondevoeding op maat van de patiënt'. Compleet met casuïstiek en met tips & tricks nam Kurt de deelnemers mee door zijn presentie en ging hij in op de mogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sondevoeding. Het doel van deze presentatie was om de diverse mogelijkheden te bespreken en te laten zien dat er opties zijn om de patiënt op die manier zo veel mogelijk vrijheid en een normaal leven te geven.
Heeft u het gemist omdat u er niet bij kon zijn of wilt u in alle rust de presentatie nog eens doornemen? Klik dan hier
Ondervoeding, frailty en sarcopenie zijn prevalent bij de oudere patiënt.
Het Nestlé Health Science symposium tijdens EUGMS 2023 lichtte deze syndromen toe bij:
orthogeriatrische patiënten
oudere patiënten met kanker
ouderen met sarcopenie dysfagie
Specialisten in het domein, prof. Alfonso Cruz-Jentoft, prof. Paula Ravasco en dr. Elisabet Sánchez, presenteerden de invloed van voeding op de gezondheid van ouderen en gaven praktische tips over hoe voeding kan helpen.
Gedurende de afgelopen 25 jaar zijn ondervoeding, frailty en sarcopenie dagelijkse korst in de geriatrie. Een sleutelfactor in deze syndromen is voeding en spiermassa.
Er is veel onderzoek dat aangeeft dat een verbetering in de prognose van oudere mensen met ondervoeding, frailty en sarcopenie door het gebruik van medische voeding. Huidige ESPEN richtlijnen over klinische voeding en hydratatie in de oudere patiënt ondersteunen het gebruik van orale medische voeding (ONS).1
Samenwerking tussen verschillende gespecialiseerde professionals die betrokken zijn bij de zorg van ouderen is essentieel om de behandelefficiëntie en patiëntenzorg van oudere patiënten te verbeteren.
Het aanpakken van de voedingszorg op de orthogeriatrische afdeling.
Prof. Alfonso Cruz-Jentoft
Ondervoeding komt veel voor bij patiënten bij opname met een heupfractuur en neemt snel toe. Ongeveer 58% van degenen die revalidatie ontvangen, zal ondervoed zijn.
Ondervoede patiënten met een heupfractuur hebben:
een hogere mortaliteit
een hoger risico op postoperatief delirium
verminderd cognitief vermogen
meer functionele afhankelijkheid met vertraagde mobilisatie en loopvaardigheid bij ontslag uit het ziekenhuis
een hoger risico op opname in een verpleeghuis
een hoger risico op het krijgen van periprothetische fracturen
ESPEN-richtlijnen raden aan om medische voeding (ONS) voor te schrijven aan patiënten met een heupfractuur als onderdeel van een multidimensionale, multidisciplinaire teaminterventie.
Op de orthogeriatrische afdeling van Prof. Alfonso Cruz-Jentoft in Madrid, wordt ondervoeding en dysfagie beoordeeld bij opname. Voedingsinterventie wordt direct gestart bij patiënten met (risico op) ondervoeding. Hierbij wordt specifieke medische voeding (ONS), met wei-eiwitten, calcium en vitamine D, routinematig voorgeschreven voor drie maanden.
Dit model van voedingszorg kan nuttig zijn voor andere orthogeriatrische afdelingen om betere patiëntresultaten te behalen.
Bekijk het symposium:Changing the patterns of nutritional care in the orthogeriatric ward. (17 minuten)
Lees de geschreven verslag (Engels).
Ondervoeding, sarcopenie en frailty; priorteit in de behandeling van de oncogeriatrische patiënt.
Prof. Paula Ravasco
Patiënten met kanker-gerelateerde ondervoeding behoren tot de meest ondergediagnosticeerde patiëntengroepen, wat leidt tot ernstige gevolgen:
Sarcopenie
Frailty, wat leidt tot verminderde zelfstandigheid en kwaliteit van leven
Verhoogde toxiciteit van chemotherapie
Verminderde tolerantie voor antikankertherapie
Hogere complicaties en risico op infecties
Langere ziekenhuisopname
Figuur 1. Gevolgen van ondervoeding bij patiënten met kanker.
Vroegtijdige voedingsinterventie heeft potentieel om de bijwerkingen van therapie te verminderen en optimaliseert de kans op succesvolle behandeling en overleving.
De ESPEN-richtlijnen voor voeding bij kankerpatiënten adviseren patiënten die kunnen eten maar (risico op) ondervoeding lopen om de voedingsinname te verhogen door:
Voedingsadvies
Behandeling van symptomen en verstoringen die de voedselinname belemmeren
Aanbieden van orale medische voeding (ONS)
Praktische protocollen kunnen worden gebruikt om het multidisciplinaire team betrokken bij patiënten met kanker te ondersteunen bij het beoordelen en behandelen van ondervoeding, frailty en sarcopenie.
Er is behoefte aan samenwerking tussen verschillende gespecialiseerde professionals die betrokken zijn bij de kankerzorg om de behandelefficiëntie en patiëntenzorg te beoordelen en te verbeteren.
Bekijk het symposium:Malnutrition, sarcopenia and frailty; corner stone in the management of the oncogeriatric patient. (18 minuten)
Lees de geschreven verslag (Engels).
Uitdagingen in de zorg van oudere volwassenen met sarcopenie-dysfagie en ondervoeding.
Dr. Elisabet Sánchez
Sarcopenie-dysfagie wordt gedefinieerd als moeilijkheden met slikken als gevolg van sarcopenie van de slik- en algemene verzwakking van de skeletspieren. Zowel primaire als secundaire sarcopenie, veroorzaakt door inactiviteit, ondervoeding of ziekte, vallen onder de definitie van sarcopenie-dysfagie.
De primaire behandelingen voor orofaryngeale dysfagie omvatten compensatiestrategieën zoals houdingsaanpassingen, slikbeweging en dieetaanpassingen om de veiligheid tijdens het slikken te verbeteren.
Naast de aanpassingen in consistentie van de voeding, is het cruciaal om te zorgen voor voldoende calorie- en eiwitinname. Algemene aanbevelingen voor voedingsinterventie bij sarcopenie dysfagie is een calorie-inname van > 30 kcal/kg/dag en een eiwitinname van ≥ 1,2 g/kg/dag. Voedingsbehoeften kunnen hoger zijn bij ondervoede patiënten met comorbiditeiten.
Het multidisciplinaire team moeten zich ervan bewust zijn dat het bereiden van voedsel dat voldoet aan de eiwitbehoefte met consistentiemodificaties uitdagend en tijdrovend kan zijn. Het gebruik van eiwitrijke orale medische voeding (ONS) wordt aanbevolen om het dieet van patiënten te versterken en eiwitondervoeding en sarcopenie dysfagie te beheersen.
Andere relevante interventies bij de behandeling van dysfagie omvatten educatie, mondhygiëne, het beheersen van xerostomie en revaluatie van medicatie.
Bekijk het symposium:Challenges in the care of sarcopenic dysphagia in older adults with malnutrition. (18 minuten)
Lees de geschreven verslag (Engels).
Volkert D, Beck AM, Cederholm T, Cruz-Jentoft A, Hooper L, Kiesswetter E, Maggio M, Raynaud-Simon A, Sieber C, Sobotka L, van Asselt D, Wirth R, Bischoff SC. ESPEN practical guideline: Clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2022 Apr;41(4):958-989.
Tijdens de 45ste editie van het ESPEN congres hebben Pierre Singer, Graeme O'Connor en Lisa Epp de nieuwste inzichten gedeeld op het gebied van "real food" en "plant-based" sondevoeding, u kunt hier de opname van het symposium terugkijken op onze website.
Tijdens de 45ste editie van het ESPEN congres hebben Pierre Singer, Graeme O'Connor en Lisa Epp de nieuwste inzichten gedeeld op het gebied van "real food" en "plant-based" sondevoeding. Een overzicht van het programma vindt u hieronder.
Voor degene die niet naar ESPEN gingen dit jaar was er de mogelijkheid om het symposium thuis mee te volgen. Vanaf heden is de opname van het symposium ook beschikbaar op onze website.
Benieuwd wat er tijdens de ESPGHAN verteld is tijdens ons druk bezochte symposium over sondevoeding op basis van echte ingrediënten? De volledige opname is hier terug te kijken!
Tijdens de 55ste editie van het ESPGHAN symposium hebben Prof. Frederic Gottrand, Valerie Marchand en Dr. Graeme O'Connor hun inzichten gedeeld op het gebied van blended diet en sondevoeding op basis van echte ingrediënten. Een overzicht van het programma vindt u hieronder. Wilt u het volledige symposium terugkijken? Bekijk dan de video hieronder.